Satupäivän 2022 teemana:
Eläinsadut!

Sadun nimipäivänä, tiistaina lokakuun 18. päivänä juhlitaan valtakunnallista Satupäivää. Satupäivänä satuja luetaan, esitetään ja käsitellään kaiken ikäisten kanssa teattereissa, kirjastoissa, kirjakaupoissa, kouluissa, päiväkodeissa, vanhainkodeissa, kulttuurikeskuksissa ja museoissa ympäri maan.

Satupäivään ovat tervetulleita osallistumaan kaikki halukkaat ja se ilahduttaa tapahtumillaan vuosittain tuhansia lapsia ja nuoria eri puolilla Suomea. Vuosien varrella se on kasvanut pienestä teemapäivästä valtakunnalliseksi sadun juhlaksi, jota on vietetty parhaimmillaan 60 paikkakunnalla yli 150 satutapahtuman ja tapahtumajärjestäjän voimin aina Helsingistä Inariin!

Jos Satupäivä sattuu alueellanne syyslomalle, voi Satupäivää viettää myös edellisellä tai seuraavalla viikolla – osallistuminen ei ole päivästä kiinni.

Miten osallistun?

Satupäivään voi osallistua monin tavoin. Yksinkertaisimmillaan siihen voi ottaa osaa avaamalla satukirjan ja viettämällä yhteisen lukuhetken. Erilaiset lähestymistavat ovat tervetulleita sarjakuvasta teatteriin ja satuhetkestä seminaariin – tyyli on vapaa! Satupäivän ohjelmassa on nähty vuosien varrella mm. satusuunnistusta, paraateja, kirjanvaihtotapahtumia ja sadunlukijavierailuja päiväkoteihin, kouluihin ja palvelutaloihin.

Olemme myös keränneet yhteen tapahtumajärjestäjien aikaisempina vuosina keksimiä työpaja- ja leikki-ideoita Satupäivän viettoon kaikkien iloksi ja inspiraatioksi. Lataa “Ideoita Satupäivän viettoon” (pdf).

Satupäivän tapahtumat kerätään teemapäivän ohjelmakalenteriin, jotta saamme näkyviin sen mahtavan kirjon, jolla sadun juhlaa maassamme vietetään. Ilmoittautuminen tulevan Satupäivän ohjelmaan aukeaa sivuillamme elokuussa.

Miksi Satupäivä?

Valtakunnallisen teemapäivän tavoitteena on luoda lapsille, nuorille ja aikuisille yhteinen elämys arjen kiireiden keskellä ja tarjota kaiken ikäisille mahdollisuus uppoutua yhdessä sadun maailmaan. Saduilla, lastenkirjallisuudella ja -kulttuurilla on valtava merkitys lapsen kielen kehitykselle, mielikuvituksen mahdollisuuksien käsittämiselle ja taiteen vastaanottamisen oppimiselle. Laadukas lastenkulttuuri antaa mahdollisuuksia myös vaikeiden kysymysten, kuten kuoleman, eron tai kiusaamisen käsittelyyn.

Tavoitteenamme on nostaa lastenkulttuurin ja satujen näkyvyyttä ja arvostusta yhteiskunnassa, suomalaisessa kulttuurikeskustelussa ja mediassa ja varmistaa lasten ja nuorten pääsy elävän ja laadukkaan lastenkulttuurin äärelle kaikkialla Suomessa.

Yhteisen juhlapäivän avulla tahdomme nostaa esille satujen merkitystä lapsen maailmassa ja muistuttaa siitä riemusta, jonka yhdessä koettu, hieno tarina synnyttää!

Satupäivän tausta

Satupäivän vietto sai alkunsa vuonna 2008 Suomen Teatterit ry:n lastenteatterikampanjan yhteydessä. Idean äitinä toimi Teatteri Hevosenkengän johtaja Kirsi Siren, joka oli tutustunut vastaavaan tapahtumaan Saksassa. Lastenteatterikampanjan yhteyteen järjestetyn tapahtuman tarkoituksena oli korostaa lukeneisuuden ja ääneen lukemisen merkitystä, kohottaa satukirjallisuuden tunnettuutta sekä mahdollistaa aikuisen ja lapsen rauhallinen, yhteinen lukuhetki tässä varsin digitalisoidussa nykymaailmassamme.

Mukaan kutsuttiin yhteistyökumppaneita eri taiteen aloilta ja heti ensimmäisenä vuonna mukaan intoutui yhteensä yli 60 tapahtumajärjestäjää eri puolilla Suomea. Innostuneen vastaanoton vuoksi Satupäivän vietosta päätettiin tehdä vuosittainen perinne, vaikka lastenteatterikampanja päättyikin.

Ensimmäisinä vuosina Satupäivää juhlittiin joulukuussa, mutta vuonna 2011 Satupäivää siirryttiin viettämään Sadun nimipäivänä 18. lokakuuta, sillä Sadun päivänä osa kirjastoista oli perinteisesti järjestänyt satuaiheisia tapahtumia. Sadun päivän vietto sai alkunsa Suomen Kirjailijaliiton Topelius-ryhmän aloitteesta 1980-luvun lopussa ja siitä lähtien Helsingin kirjailijat ry ja useat kirjastot ovat järjestäneet Sadun päivänä satuteemaisia tapahtumia. Keskittämällä syksyn satutapahtumat samalle päivälle saatiin satua juhlittua yhdessä yhä komeammin.

Vuosien varrella Satupäivä on kasvanut ja vakiinnuttanut asemansa ja nykyään se tarjoaa vuosittain tuhansille lapsille ja nuorille mahdollisuuden rauhoittua satujen ääreen.

Edellisvuosien Satupäivätapahtumien tunnelmiin voi käydä tutustumassa Satupäivän albumissa.

Satupäivän järjestäjät

Satupäivän taustalla ei ole erillistä yhdistystä, vaan Satupäivän suunnittelusta ja toteutuksesta huolehtii Teatteri Hevosenkenkä yhteistyössä eri kulttuuri- ja kansalaisjärjestöjen edustajista koostuvan toimikunnan kanssa. Satupäivä perustuu vapaaehtoisuuteen ja yhdessä tekemiseen.