Paraateja, vohvelikestejä ja sadunkerrontaa – Satupäivänä satu näkyi ja kuului ympäri Suomen

Valtakunnallista Satupäivää juhlittiin Sadun nimipäivänä 18.10 ja sitä edeltävällä viikolla. Satupäivä ilahdutti tuhansia lapsia nuoria ja aikuisia ympäri maan ja mukaan intoutui yli 150 tapahtumajärjestäjää 60 eri paikkakunnalta.

Satuviikolla tapahtui ulkomaita myöten

Satupäivän viettoa Thaimaalaisessa orpokodissa: Juha Laukkanen nukketeatteri Sytkyistä elävöittää Prinsessa Ruususen tarinan.
Satupäivän viettoa Thaimaalaisessa orpokodissa: Juha Laukkanen nukketeatteri Sytkyistä elävöittää Prinsessa Ruususen tarinan.

Koska Satupäivä sattui tänä vuonna lauantaille, julistimme koko edellisen viikon satuviikoksi, jonka aikana saattoi järjestää Satupäivään liittyvää ohjelmaa, jotta koulut ja päiväkodit pääsivät osallistumaan tapahtumiin.

Tapahtumajärjestäjiksi ryhtyneiden joukossa oli kirjastoja, teattereita, kustantamoita, kirjakauppoja, museoita, kulttuurikeskuksia ja -järjestöjä, päiväkoteja ja kouluja. Satupäivä vaikutti tällä kertaa myös Suomen rajojen ulkopuolella, sillä mukaan tapahtuman viettoon lähtivät Suomi-koulut muun muassa Jordaniasta, Sveitsistä ja Belgiasta ja nukketeatteri Sytkyt kävi kertomassa satuja Bangkokin orpokodeissa Satupäivän kunniaksi. Tapahtumien kirjo oli laaja ja mukana oli niin perinteisiä sadunlukuhetkiä, tanssia, laulua, työpajoja kuin satusuunnistusta kuin satumaisia vohvelikestejäkin. Kaikki Satupäivän 2014 tapahtumat löytyvät koottuna Satupäivän ohjelmakalenterista.

Satuhahmoja kaupungilla!

IMG_5434
Satupäivän suojelija Sinikka Sokka johdatti satuparaatin matkaan Helsingin Rautatientorilta.

Satupäivän tarkoituksena on tuoda satu kaikkien ulottuville ja päätapahtumassamme päätimme tänä vuonna tempaista ja viedä tarinat näkyvästi keskelle kaupunkia. Satupäivänä Helsingin Rautatieasemalle kohosi matkustajien yllätykseksi ja iloksi satulava, josta käsin Satupäivän toimikunnan kirjailijat, kuvittajat ja näyttelijät kertoivat satuja.

Satutempauksen jälkeen Rautatientorilta lähti liikkeelle tapahtuman suojelija Sinikka Sokan johdattama satuhahmojen paraati. Kaikki halukkaat olivat tervetulleita osallistumaan joko satuhahmoina tai omana itsenään ja mukaan satumarssille innostui lähes 300 sadun ystävää, jotka marssivat komeasti keskustan läpi Annantalolle. Siellä jossa osallistujille oli tarjolla Sadun nimpparikutsut, joiden ohjelmassa oli muun muassa sadunlukua ja maksuttomia työpajoja.

Teematarinakilpailu innosti lapsia satuilemaan

Neljäsluokkalainen Väinö Palomäki kuvitti kilpailuun lähettämänsä tarinan.
Neljäsluokkalainen Väinö Palomäki kuvitti kilpailuun lähettämänsä tarinan.

Laadukkaat lastenkulttuuritapahtumat ovat keskeisessä osassa tapahtumaa, mutta tänä vuonna halusimme myös kannustaa lapsia satuilemaan itse. Pyysimme kahta lastenkirjailijaa, Jari Tammea ja Anu Holopaista kirjoittamaan lyhyet sadun alut, jota kutsuimme päiväkodit ja koulut jatkamaan. Teematarinakilpailu oli huikea menestys ja saimme luettavaksemme yli sata huikeaa kertomusta Sadun seikkailuista. Lasten tarinoissa Satu muun muassa tapasi lohikäärmeitä, dinosauruksia, kummituksia ja poliisin, kävi karkkimaassa ja hoplopissa, löysi aarteen, sai kasapäin uusia ystäviä sekä meni naimisiin Hulkin kanssa! Satuja luettiin Satupäivän päätapahtumassa Rautatientorilla ja Annantalon taidekeskuksessa ja kertomuksia lähettäneiden kesken arvottiin kustantamoiden lahjoittamia satukirjapalkintoja. Käy lukemassa lasten veikeitä tarinoita sivuillamme!

Vapaaehtoiset sadunlukijat ilahduttivat vanhainkodeissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa

Peppi Pitkätossu lukee lapsille turkulaisessa päiväkodissa.
Peppi Pitkätossu lukee lapsille turkulaisessa päiväkodissa.

Satupäivän ohjelmaan kuuluu myös sadunlukijatoiminnan organisointi, jonka tavoitteena on viedä sadut suoraan lasten luo ja paikkoihin, joissa ei välttämättä muuten pääse osalliseksi kulttuuritapahtumista. Projektisihteeri kutsui vapaaehtoisia näyttelijöitä, kirjailijoita, opiskelijoita ja kansalaisjärjestöjen jäseniä ryhtymään vapaaehtoisiksi sadunlukijoiksi. Sadunlukijapankkiin

ilmoittautui runsaasti lukijoita ja satuilijamme jalkautuivat Satupäivänä ja sitä edeltävällä viikolla kertomaan satuja kouluihin, päiväkoteihin, vanhainkoteihin ja vammaisten palvelutaloihin, sairaaloihin ja mielenterveyskuntoutujien ryhmäkotiin yhteensä 10 eri paikkakunnalla.

Kiitos kaikille mukana olleille!

Satupäivä kiittää Alli Paasikiven säätiötä, Taiteen keskustoimikunnan Uudenmaan rahastoa ja Suomen Kulttuurirahastoa tapahtuman tukemisesta. Lisäksi haluamme kiittää yhteistyöstä Suomen Teatterit ry:tä, joka tarjosi hankkeen projektisihteerille maksuttomat tilat, Lasten Keskusta, Kustannusosakeyhtiö Teosta & Tammea kirjapalkintojen lahjoittamisesta Satupäivän teematarinakilpailuun, Teatterimuseota, joka lainasi puvustoaan satuparaatiin, Annantaloa, joka tarjosi paraatin järjestäjille maksuttomat työpajat sekä WSOY:tä, joka lainasi maskottien asut satuparaatiin.

Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä: lämmin kiitos kaikille Satupäivään osallistuneille – teidän ansiostanne satu näkyi ja kuului lokakuussa ympäri Suomen!

Satupäivää vietetään seuraavan kerran Sadun nimipäivänä, 18. Lokakuuta 2015.

 

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkdin
Jaa Pinterest