Satu näkyi ja kuului ympäri Suomen

Valtakunnallista Satupäivää juhlittiin Sadun nimipäivänä, perjantaina 18.10.2013. Satuteemaisia tapahtumia järjestettiin yhteensä 80 eri paikkakunnalla ympäri Suomea aina Helsingistä Inariin. Satupäivää juhlittiin myös Ruotsin ja Jordanian Suomi-kouluissa. Satupäivään osallistui yhteensä noin 200 tapahtumajärjestäjää, joiden joukossa oli kirjastoja, teattereita, kustantamoita, kirjakauppoja, museoita, kulttuurikeskuksia ja -järjestöjä, päiväkoteja ja kouluja.

Ohjelmassa edustettuina olivat eri taiteenlajit kirjallisuudesta ja kuvataiteesta teatterin ja tanssin kautta sarjakuvaan. Myös eri kielet ja kulttuurit olivat edustettuina ja suomen lisäksi Satupäivänä satuiltiin ruotsiksi, saameksi, englanniksi, venäjäksi ja unkariksi. Vuoden 2013 uutuutena ohjelmassa oli esimerkiksi mahdollisuus satuilla lukukoiran seurassa, jota pääsi kokeilemaan Satupäivänä muun muassa Karijoella, Lappeenrannassa ja Turussa. Satupäivänä jaettiin myös Napero Finlandia ja Onnimanni -palkinnot.

Satupäivä ilahdutti tapahtumillaan tuhansia lapsia ja nuoria, mutta myöskään aikuisia ei unohdettu. Jyväskylän kaupunginkirjastossa järjestettiin esimerkiksi lapsilta kielletty aikuisten satutunti ja Annantalon ”Satu ja Sinä”-paneelikeskustelussa pohdittiin, mitä satu antaa aikuiselle. Paikalle saapui keskustelemaan yli 40 sadun ystävää. Tapahtuman antiin voi tutustua Skidi-lehden raportin kautta.

Satupäivän avulla halutaan varmistaa lasten ja nuorten pääsy elävän ja laadukkaan lastenkulttuurin äärelle. Kaikille avointen satutapahtumien lisäksi Satupäivän tavoitteena on viedä sadut lasten ja vanhusten luo ja tähän liittyen Satupäivän projektisihteeri ylläpitää ”sadunlukijapankkia”, johon kuuluvat kirjailijat, näyttelijät, isovanhemmat ja muut halukkaat jalkautuivat Satupäivänä päiväkoteihin, kouluihin, palvelutaloihin ja sairaaloiden lastenosastoille.

Satupäivä kiittää lämpimästi kaikkia Satupäivän tapahtumajärjestäjiä, sadunlukijoita ja muita osanottajia. Teidän avullanne sadun ääni saatiin kuuluville ympäri Suomen!

Seuraavan kerran Satupäivää juhlitaan Sadun nimipäivänä, 18. lokakuuta 2014

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkdin
Jaa Pinterest